DENISA ŠIMLOVÁ

sběračka jedlých rostlin a královna kvašení

S Denisou Šimlovou

sběračkou jedlých rostlin a královnou kvašení, kterou možná znáte jako Divoženku v kuchyni, si povídám třeba o tom, jak má pocit, že úplně zdivočela, jak opustila koncept něco a příloha a jak ji od kvašení zpočátku odrazovala přísná pravidla nebo i o tom, jak jsme odřízlí od obyčejných věcí, o kopřivových semínkách, sebevražedné soběstačnosti i podzimní hojnosti, nebo jak si ukládá vzpomínky do sklenic, jak je pro ni důležité, co jí děti doma, ostatní neřeší a jak se snaží zůstat jen u radosti, protože za každým krokem A, následuje i krok B a C.

„Když něco dělám, tak umím věci dělat nebo nedělat, ale trošku špatně mi jde korigovat ta intenzita. Já tomu říkám, vlastní udržitelná intenzita, a to je něco, co hodně hledám. Jsem schopná se ukvasit a uzavařovat a upsat.“

Je to pro mě úplně nepochopitelný,

ale spíš mi to ukazuje to, jak jsme hrozně vodřízlí od těch úplně obyčejnejch věcí. Od toho, že se vůbec koukat kde žijeme, co kolem nás roste

a třeba když začali před dvěma rokama prodávat v supermarketech na jaře bio kopřivy do nádivky, tak jsem si myslela, že to není pravda, že si ze mě někdo dělá legraci. Nebo když si teď kupujou lidi rozmixovaný kopřivový semínka nevím odkud v dvacetigramových sáčcích jako adaptogenní superpotravinu, tak se mi otvírá kudla v kapse.

Mám pocit, že jsem úplně zdivočela.

Já mám obrovskou chuťovou paměť a velkou paměť i na to, co denně nasbírám, nebo z čeho to je a jak jsem to dělala a kombinovala, tak je to i ten návrat do vzpomínek a zpětný ocenění tý energie těch stromů. Třeba když vyndám jablečný povidla, který vím, že loni jsem dělala v prosinci, což není úplně taková typická doba, ale my jsme měli těch jablek loni tolik, a pak jsem to dělala vlastně na tom nový kachlovým sporáku a úplně… mám to hodně propojený s těma vzpomínkama a možná je to taky ten důvod, proč to nemůžu vlastně, to ne, že bych si potřebovala držet ty věci, to ne, ale pro někoho to prostě budou jenom povidla.

Povězte jí něco hezkého!

DENISA jako DIVOŽENKA V KUCHYNI na webu | na ig

Přináší vám podcast inspiraci? Zvažte jeho finanční podporu

Staňte se součástí komunity tvůrčích žen na patreonu a vyberte si, jak blízko chcete být inspirativním ženám, dění kolem #okousekbliz nebo dokonce i mezi sebou, nebo ho podpořte jednorázově na číslo účtu 2200506689/2010.

nazpátek

This is a unique website which will require a more modern browser to work!

Please upgrade today!

pošlete to dál